|
Autor |
Wiadomość |
jackowsky
Rejestracja: wt 22 lut 2005, 10:43 Posty: 2292 Lokalizacja: Chorzów
|
 Re: W co gracie?
A ja wsiąkłem w Divinity: Original Sin 2
_________________ Ostatnio skończone: The Myth Seekers 2: The Sunken City PL (50%), Old Man's Journey (40%), Modern Tales: Age of Invention PL (60%), Beyond a Steel Sky PL (70%), Mind Snares: Alice’s Journey PL (60%) Gram: trwa wybór Koop: We Were Here Too PL
|
pn 18 cze 2018, 21:38 |
|
 |
jarecki83
Rejestracja: ndz 03 maja 2015, 22:37 Posty: 194 Lokalizacja: Zielona Góra
|
Kupiłem komodorka i ogrywam The Detective Game. W planach Project Firestart, Murder on the Mississippi i inne. Stary zwariował!
|
ndz 15 lip 2018, 21:39 |
|
 |
Elum
Rejestracja: pt 18 lut 2005, 18:52 Posty: 2512 Lokalizacja: Schwientochlowitz
|
jarecki pisze: Project Firestart To chyba najciekawsza spośród gier, które wyszły wyłącznie na Commodore 64. Przypomniał mi się wywiad Matta Bartona z Jeffem Tunnellem, w którym rozmawiają o niej przez okrągłe 4 minuty. Krótko, ale konkretnie. I jeszcze ciekawi mnie... jak w 2018 roku uruchamiasz gry na tak wiekowym sprzęcie? Używasz po prostu stacji dysków/dyskietek czy jakiegoś innego wynalazku?
|
śr 18 lip 2018, 20:38 |
|
 |
Houdini
Rejestracja: pn 10 kwie 2006, 19:45 Posty: 104 Lokalizacja: Lublin
|
Elum pisze: I jeszcze ciekawi mnie... jak w 2018 roku uruchamiasz gry na tak wiekowym sprzęcie? Używasz po prostu stacji dysków/dyskietek czy jakiegoś innego wynalazku? Kaseciaka  ?
|
czw 19 lip 2018, 17:16 |
|
 |
jarecki83
|
Houdini pisze: Elum pisze: I jeszcze ciekawi mnie... jak w 2018 roku uruchamiasz gry na tak wiekowym sprzęcie? Używasz po prostu stacji dysków/dyskietek czy jakiegoś innego wynalazku? Kaseciaka  ? Dokładnie  Plik z obrazem gry przerabiam na PC do formatu dźwiękowego WAV. Do magnetofonu w komodorku zamiast kasety wkładam adapter z wyjściem audio, które podpinam pod kartę dźwiękową w PC. Następnie z PC odgrywam taki "kawałek", no i po paru minutach pisków i szumów gra jest załadowana. Trochę z tym zachodu, ale też i frajdy  Pozostaje kwestia przeniesienia danych na dyskietki, ale tym się będę martwił po zakupie stacji.
|
czw 19 lip 2018, 17:44 |
|
 |
Elum
|
Na to bym nie wpadł.  Myślałem, że jeśli nie dyskietki, to może są jakieś współczesne przejściówki. Ale przenoszenie danych w taki sposób - genialne w swojej... prostocie. 
|
ndz 22 lip 2018, 10:15 |
|
 |
jarecki83
|
Też jestem zaskoczony, że to w ogóle działa. Pomysł zaczerpnięty z Youtube, poza tym kiedyś przecież jednym ze środków dystrybucji oprogramowania były rozgłośnie radiowe - podobna zasada funkcjonowania. Najbardziej zaskoczyło mnie to, że wszystko zadziałało za pierwszym razem, bez żadnej regulacji głowicy, przy głośności dźwięku jaką miałem akurat ustawioną do słuchania muzyki (1/4 mocy), no i przy zapisie w systemie Turbo (większa szansa na LOAD ERROR).
Przejściówek, gadżetów jest od groma. Można ładować gry z karty SD w sekundę, ale mi chodziło o to, by mieć taki zestaw jak ten 25-30 lat temu - przewijać kasetę, czekać na załadowanie gry, itp. Bo aby było wygodnie można przecież użyć emulatora ¯\_(ツ)_/¯
|
ndz 22 lip 2018, 22:00 |
|
 |
Houdini
Rejestracja: pn 10 kwie 2006, 19:45 Posty: 104 Lokalizacja: Lublin
|
jarecki83 pisze: Pomysł zaczerpnięty z Youtube, poza tym kiedyś przecież jednym ze środków dystrybucji oprogramowania były rozgłośnie radiowe - podobna zasada funkcjonowania. Dystrybucji, czy piracenia  ? Bo mam dziwne wrażenie, że legalność tego procederu była podobna do P2P, czy torrentów - do samej zasady działania nie można się przyczepić, ale rozpowszechniane treści to już inna bajka. Ale to też inne czasy były... A swoją drogą istnieje przecież taka inicjatywa - nie pamiętam dokładnie nazwy, ale coś w stylu 'game preservation program' - w której gry z kaset są zgrywane do postaci .wav'ów i trzymane w tej postaci cyfrowo. Więc jak - w końcu analogowy - nośnik jakim jest kaseta się 'zajedzie' to zawsze można sobie grę przywrócić. Przynajmniej tak długo jak będą produkowane kasety...
|
pn 23 lip 2018, 16:35 |
|
 |
jarecki83
|
Raczej komercyjnego oprogramowania w ten sposób nie rozpowszechniali, ale mogę się mylić. Dowiedziałem się o tym procederze po latach i nigdy takiej audycji nawet nie słyszałem.
|
pn 23 lip 2018, 21:03 |
|
 |
jackowsky
|
To było w drugiej połowie lat osiemdziesiątych i (chyba) na początku lat dziewięćdziesiątych. Mówię o emitowaniu przez radio programów komputerowych. Pamiętam, bo sam nagrywałem. A leciało wszystko. Legalne to za bardzo nie było, ale kto się wtedy tym przejmował.
_________________ Ostatnio skończone: The Myth Seekers 2: The Sunken City PL (50%), Old Man's Journey (40%), Modern Tales: Age of Invention PL (60%), Beyond a Steel Sky PL (70%), Mind Snares: Alice’s Journey PL (60%) Gram: trwa wybór Koop: We Were Here Too PL
|
wt 24 lip 2018, 06:19 |
|
 |
aegnor
Rejestracja: czw 05 maja 2005, 20:52 Posty: 1132 Lokalizacja: Tychy
|
Było legalne, bo w Polsce w tym czasie nie obowiązywało jeszcze prawo autorskie (obce ideologicznie ustrojowi socjalistycznemu) - uchwalone zostało dopiero w 1994 roku. 
_________________Moje przygodówkowe granie czeka na wenę. Tymczasem zdarza mi się coś skrobnąć o klockach LEGO.
|
wt 24 lip 2018, 20:22 |
|
 |
jarecki83
|
Ktoś nawet wrzucił takie nagranie do internetu. Z ciekawości puszczę to na komodorku. Będą jaja jak się załaduje 
|
wt 24 lip 2018, 22:12 |
|
 |
Ines
Rejestracja: ndz 20 lut 2005, 15:47 Posty: 739 Lokalizacja: pomiedzy Katowicami a Krakowem
|
W sierpniu trafilam na jakiś darmowy weekend na steamie z The Elder Scrolls Online, wypróbowałam, zakupiłam na promocji i pogrywam sobie, odkrywając uroki mmorpg. Nie spodziewałam się, że tak mi się spodoba, pomimo bycia fanką Skyrima. Fajnie byłoby gdybym mogła grać razem z wami  .
_________________ Tra-la-la!
|
pt 02 lis 2018, 12:06 |
|
 |
jackowsky
|
Ja, niestety, mam uczulenie na gry sieciowe.
|
pt 02 lis 2018, 12:17 |
|
 |
Elum
|
Bo granie w gry mmo/sieciowe z przygodoskopowiczami wygląda zwykle tak:   jarecki pisze: Ktoś nawet wrzucił takie nagranie do internetu. Z ciekawości puszczę to na komodorku. Będą jaja jak się załaduje  I załadowało się? 
|
sob 03 lis 2018, 10:24 |
|
|