W tym roku wyjątkowo ciągnie mnie do oglądania seriali. Dooglądałem więc m.in. trzecią i czwartą serię "Stranger Things", różniące się przede wszystkim tym, że trzecia próbuje być bardziej obyczajowo-komediowa, a w czwartej bohaterowie są zauważalnie starsi.
Szkoda tylko, że jest to mielenie w kółko tego samego, przez co kameralna przygoda nastolatków ratujących swoje miasteczko, stopniowo zmienia się w typowy film/serial o superbohaterach ratujących świat. Zdecydowanie wolałbym, żeby każda seria była o czymś innym; może nawet z zupełnie innymi bohaterami...
Tak jak w "Tales from the Loop", gdzie każdy odcinek opowiada historię innych postaci, które łączy przede wszystkim to, że mieszkają w dziwnej okolicy. Bardzo lubię obyczajowe sci-fi (sci-fi bez wszechobecnych scen akcji jest przecież realistyczniejsze, więc ciekawsze
), ale w "Tales from the Loop" niestety aż za bardzo rzuca się w oczy, że jest to serial na motywach grafik Simona Stalenhaga. Czyli jego główną zaletą są sceny/ujęcia, w których pojawiają się te wszystkie dziwne konstrukcje, maszynerie itp. Nawiasem pisząc, w Polsce mógłby powstać analogiczny film/serial rozgrywający się w świecie z obrazów Jakuba Różalskiego. Ale pewnie nigdy nie powstanie.
Z rzeczy podobnych gatunkowo zaliczyłem jeszcze "You, Me and the Apocalypse", tj. serial katastroficzno-komediowy o zagładzie ludzkości. A konkretnie o grupie ludzi, którzy ostatecznie trafiają do jednego bunkra, gdy w Ziemię uderzyć ma pewna asteroida. Serial naturalnie cały czas kojarzył mi się z The Bunker i przy pierwszych odcinkach żałowałem, że jest ich tylko dziesięć. Bo zaczyna się ciekawie, z bardzo fajnie dobranymi aktorami. Niestety mniej więcej od połowy zauważalnie się sypie. Wplatane są kolejne wątki i postacie, już nie tak fajne. Coraz więcej jest naciąganych i nielogicznych, kompletnie niepotrzebnych scen. Parę z nich można by śmiało wyciąć bez wpływu na fabułę, serial by na tym tylko zyskał.
PS. W "You, Me and the Apocalypse" jest też mini wątek polski, w jednym odcinku występują nawet polscy aktorzy. Niestety serial nigdy nie był dostępny/wydany w Polsce, nie ma go na żadnych Netflixach, więc dopadłem go na...
Dailymotion.