...a bywa, że i komiksy. Naturalnie tylko te nieinteraktywne.

Moderatorzy: Elum, aegnor, jackowsky

Houdini
Kontakt:

Re: Fajną książkę ostatnio przeczytałem...

Post autor: Houdini »

Houdini pisze:"Aquarica" przyszła - dam znać, jak przeczytam.
Przeczytałem.

Powiem tak: jest to dobry komiks, ale nie wybitny. Pomysł i fabuła są bardzo OK i wciągające. Leży moim zdaniem trochę warstwa graficzna. Nie widziałem co prawda innych komiksów rysowanych przez Sokala, ale te tutaj sprawiają wrażenie trochę niechlujnych, zrobionych na szybko. W galerii dodatków możemy oglądać projekty postaci i te wyglądają znacznie lepiej. Także ostatnie strony, narysowane przez drugiego z artystów, są 'lepsze'. Niestety, ale da się tutaj odczuć trochę fakt walki z czasem i chęci ukończenia, bo zakończenie zyskałoby chyba trochę gdyby miało parę stron więcej.

Możliwe też, że całość zyskałaby na tym, gdyby zrealizowana ją - tak jak autorzy mieli pierwotnie w zamyśle - jako film. Odnoszę wrażenie, że ten komiks to w sumie zmodyfikowane i podrasowane storyboardy (to by też mogło trochę uzasadniać tę 'niechlujność' rysunków).

Podsumowując: komiks na plus, ciekawy. Szczególnie część pierwsza. Na pewno nie trafia do mojego 'topu' przeczytanych i posiadanych, ale jest to solidna pozycja. Generalnie warto.
Houdini
Kontakt:

Post autor: Houdini »

jarecki83 pisze:Polecam "Sex, disco i kasety video. Polska lat 90." Wojciecha Przylipiaka. Jeszcze nie przeczytałem, ale kiedy mam czas, to łykam po kilkadziesiąt stron. Świetnie się to czyta.
To ja krótko: również polecam! Bardzo fajny wehikuł czasu. Weszło na jednym posiedzeniu (co prawda w pociągu z Lublina do Wrocławia, a TGV nie jeżdżę ;)) Myślę, że ci którzy (już) świadomie żyli w latach dziewięćdziesiątych podzielą to zdanie.

W książce wspomniana jest też inna, względnie nowa pozycja: "Dzika rzecz. Polska muzyka i transformacja 1989-1993" Rafała Księżyka, którą również z tego miejsca polecam. Szczególnie jeśli ktoś się interesuje polską sceną muzyczną.
Awatar użytkownika
jarecki83

Post autor: jarecki83 »

W oczekiwaniu na nowe Colossal Cave zabrałem się za lekturę "Nie każda bajka dobrze się kończy. Wzlot i upadek Sierra On–Line". Czytam właśnie o tym, że każdy projekt należy podzielić na mniejsze kawałki. Ken Williams podzielił swoją książkę na 43 (!) rozdziały. ;)
Madzius888

Post autor: Madzius888 »

Jeszcze nie przeczytałam, bo jeszcze chwila do wydania, ale na pewno będę szukać pozwolenia młodzieży na zapoznanie się z dziełem ABK (autor Nelly Cootalot) :)

https://www.youtube.com/watch?v=GQ6ipvDnRrM
Awatar użytkownika
Elum

Post autor: Elum »

Taką książkę też bez wahania kupię i przeczytam. I może nawet nie będę musiał pytać o pozwolenie. Po przebrnięciu przez "Pewnego razu w lesie" i w tym tygodniu filmy z serii "An American Tail" (na potrzeby następnej mini recenzji) chyba zdziecinniałem już do poziomu dwunastolatka. :gugu:
Awatar użytkownika
Elum

Post autor: Elum »

Wygląda na to, że będzie polskie wydanie "The Art of przygodówek Point i Click". W marcu/kwietniu przyszłego roku na gryprzygodowe.pl
ODPOWIEDZ