Masz ochotę podzielić się przemyśleniami na temat skończonej niedawno przygodówki? Chcesz przekonać innych, że Kosmopolska jest lepsza od Samorosta? Ten dział nadaje się do tego idealnie.

Moderatorzy: Elum, aegnor, jackowsky, jarecki83

Koci Podróżnik

Prawdziwe lokacje z Gabriel Knight 2

Post autor: Koci Podróżnik »

Witam! Podczas 5-dniowej podróży po Bawarii, odwiedziłem wszystkie prawdziwe lokacje z gry. Jeśli ktoś chce zobaczyć, jak bardzo się zmieniły przez te 30 lat, to zapraszam do obejrzenia blisko godzinnej relacji :)
https://www.youtube.com/watch?v=7yo5NZB_zJQ
Awatar użytkownika
Elum

Re: Prawdziwe lokacje z Gabriel Knight 2

Post autor: Elum »

Ciekawe, jak tylko znajdę wolną godzinę chętnie obejrzę całość. :) Tym bardziej, że niektóre miejsca przypomnę sobie podwójnie, bo też tam kiedyś bywałem. Przypadkiem mam w Bawarii rodzinę lubiącą wycieczki, więc przez lata udało mi się zaliczyć Monachium, Bayreuth i Rothenburg, Neuschwenstein i wyspę Herrenchiemsee. Z tym, że nigdy nie zwiedzałem ich tak szczegółowo pod kątem gry. Jeśli chodzi o konkretne lokacje, to na żywo widziałem pewnie z 20 procent tego, co Ty.

W sumie spośród miejsc, które odwiedziłeś, z growego/przygodówkowego punktu widzenia najciekawszy jest chyba Rothenburg, bo oprócz Gabriela Knighta zainspirował też lokację z The Secret of Monkey Island. ;)
Koci Podróżnik

Rothenburg ob der Tauber przepiękny i lokacje z Monkey Island też oczywiście widziałem :)
Teraz, dzięki miesięcznemu Deutschlandticket za 59 euro, da się wszystko odwiedzić szybko i sprawnie transportem publicznym.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jarecki83

Post autor: jarecki83 »

Ale niespodzianka, rewelacyjny materiał! Zwiedzanie i porównywanie tych miejsc zaraz po skończeniu gry musiało być niezwykłym przeżyciem. GK2 skończyłem jakieś 100 lat temu i niewiele z niej pamiętam, dlatego super że powstawiałeś screeny z gry do porównania.
Z całego filmu największe wrażenie robi zamek, widok z daleka zwala z nóg! Zazdroszczę tym bardziej, że od jakiegoś czasu sam zwiedzam zamki, ale na razie ograniczam się tylko do Dolnego Śląska.
No i myślę, że czas na spin-off do GK2 pod tytułem Tajemnica zaginionego biurka. ;)
Koci Podróżnik

Dziękuję za miłe słowa i obejrzenie całości :)
Też lubię zamki, pamiętam jak się ucieszyłem, jak na płycie CD z Castles 2 znalazłem kilkanaście filmów FMV o angielskich zamkach. A na Dolnym Śląsku masz też lokacje z gry Zaginięcie Ethana Cartera.
Awatar użytkownika
Elum

(...) i lokacje z Monkey Island też oczywiście widziałem :)
36 minuta :)

I jest nawet sfilmowany z perspektywy trzecioosobowej moment podejścia do drzwi zamku ;)

Świetnie rozpracowany temat. Cieszę się, że masz też w planie relację z Rennes-le-Chateau, bo potrzebuję motywacji, żeby kiedyś w końcu skończyć Gabriela Knighta 3.
Koci Podróżnik

Dziękuję. Żałuję, że nie zrobiłem relacji zaraz po powrocie z Rennes-le-Chateau, a tak trzeba będzie trochę poczekać, bo też szukam motywacji, by się za to zabrać ;)
Ale może książka "Święty Graal, Święta Krew" skłoni Cie do skończenia GK3?
Przy okazji, wracałem przez Paryż, więc zwiedziłem też lokację z innej starej przygodówki :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Elum

Ale może książka "Święty Graal, Święta Krew" skłoni Cie do skończenia GK3?
W moim przypadku książka nie pomoże, bo do Gabriela Knighta 3 zniechęca mnie przede wszystkim grafika. Muszę więc raczej zmotywować się wzrokowo, oglądając prawdziwe lokacje z gry na filmach lub zdjęciach. ;)
Przy okazji, wracałem przez Paryż, więc zwiedziłem też lokację z innej starej przygodówki :)
O, nie widziałem jeszcze takiego porównania Return of the Phantom z pierwowzorem. :) Oglądałem nie tak dawno film o grze na kanale Loading. Ale kręcony był w Krakowie, więc takich dokładnych porównań nie pokazali. ;)
Koci Podróżnik

Skończyłem ponownie GK3 w zeszłym roku, tuż przed wyjazdem i naprawdę nie jest tak źle z tą grafiką.
Kilka miesięcy temu, próbowałem ukończyć mało znaną pozycję Sierry Gold Rush! (wdzięczny temat gorączki złota na Dzikim Zachodzie, zagrywałem się w to lata temu na AT 286 z Herculesem), ale nie dałem rady, zarówno grafika i mechanika już zbyt archaiczne.

Kościół w GK3:

gra

Obrazek

reality

Obrazek
Awatar użytkownika
Elum

Wybrałeś wyjątkowo korzystne ujęcie. :)

Ja patrząc na Gabriela 3 widzę raczej przejście od tego:

Obrazek

...do tego:

Obrazek

To wygląda trochę tak, jakby twórcy celowo wybrali styl graficzny, który najmniej pasuje do serii z Gabrielem. Bo naprawdę trudno byłoby wymyślić mniej pasujący. ;)
ODPOWIEDZ